Vyše 500 škôl sa zapojilo do protestnej akcie učiteľov.

11.12.2015 06:43

Vyučovanie dnes malo na školách rôznu formu. Zámerom protestnej akcie bolo pripomenúť, že mzda slovenských učiteľov je na úrovni sumy, ktorú sú ľudia ochotní zaplatiť za opatrovanie detí.

Najmenej škôl sa zapojilo do dnešnej protestnej akcie učiteľov Babysitting Day v Trnavskom kraji. Bolo to celkove 7,2 percenta, čo znamená 34 škôl, pričom pedagógovia ani na týchto školách neboli jednotní, väčšina z nich pracovala v bežnom vyučovacom režime.
 
Nebolo tomu inak ani na Základnej škole (ZŠ) na Sadovej ulici v Senici. Potvrdila to jej riaditeľka Svetlana Chábelová. „Z našej školy sa zapojilo do tejto akcie 40 percent učiteľov. So žiakmi prvého stupňa navštívili výchovný koncert a študenti druhého ročníka vykonávali rôzne činnosti, napríklad písali vianočné pozdravy,“ konštatovala s tým, že sama sa nepripojila, nakoľko aj dnes chcela vykonávať svoje povinnosti a priamu výchovnú činnosť. 
 
V regióne Trnavy podporili viaceré školy výzvu iniciatívy trnavských učiteľov a pripojili sa k dnešnej akcii Babysitting Day na podporu vyššieho platového ohodnotenia pedagógov a zlepšenie podmienok v slovenskom školstve. Priamo v Trnave to bolo sedem základných, materských škôl a jedno súkromné tanečné konzervatórium. 
 
Jednou zo zapojených škôl v krajskom meste bola aj Základná škola s materskou školou na ulici Ivana Krasku v Trnave-Modranke. Podľa slov spoluzakladateľky trnavskej iniciatívy Ľubice Lutzbauerovej sa zapojilo do protestnej akcie všetkých pätnásť pedagógov. "Vedenie školy sa postavilo k našej aktivite s porozumením. Na hodinách sme sa so žiakmi rozprávali a vysvetľovali im, o čo nám ide," uviedla pre TASR. Špeciálna škola internátna v Trnave zvolila na dnešný deň ako náhradný program pre deti vychádzky, vymaľovávanie maľovaniek a časť detí odišla zo školy do zariadenia pre seniorov potešiť ich svojím vystúpením. Podľa slov zástupkyne riaditeľky Márie Mončekovej do predchádzajúceho protestu sa nezapojili, ale s Babysitting Day súhlasili všetky pedagogičky na škole. 
 
V Hlohovci sa zapojilo do protestu spolu päť školských zariadení, v Piešťanoch ani jedna, v Skalici štyri školy - z toho dve stredné. V obci Vrádište pri Skalici na škole podľa riaditeľky Márie Karasovej spojili príjemné s užitočným a deň venovali zlepšeniu medziľudských vzťahov a komunikácii. "S deťmi sme na prvej hodine robili skladačku nebo-peklo a hovorili sme im o iniciatíve, a potom sme spolu piekli medovníky," povedala Karasová pre TASR. K akcii učiteľov sa dnes pridali aj školy v Cíferi, Plaveckom Mikuláši, Senici, Častej, Nižnej, Trakoviciach, Sokolovciach, Chtelnici. V Seredi to bola jedna škola rovnako ako v Križovanoch nad Dudváhom, vo Voderadoch. V zlúčenej materskej a základnej škole v Hrnčiarovciach nad Parnou sa zapojili iba učiteľky materskej školy. 
 
Na Gymnáziu F. V. Sasinka v Skalici podľa riaditeľky Boženy Stúpalovej z 35 pedagógov podpísalo petíciu len 12 pedagógov, ale aj oni sa plne zapojili do výchovno-učebného procesu.
 
Vo viacerých okresoch kraja sa na protestnej akcii zúčastnilo mimoriadne málo škôl. V okrese Dunajská Streda okrem ZŠ vo Hviezdoslavove sa vyučovalo podľa rozvrhu. V Galantskom okrese sa pridala k akcii Babysitting Day len jedna vzdelávacia inštitúcia, a to ZŠ s materskou školou s vyučovacím jazykom maďarským vo Váhovciach. „Nikto neučí, celý pedagogický zbor sa zapojil do protestnej akcie. Rozprávame sa, spievame, recitujeme a pripravujeme náš vianočný program,“ priblížil situáciu riaditeľ školy Attila Czakó. Dodal, že sa rozhodli a zapojili do akcie len v stredu (9. 12.) po dôkladnom zvážení. „Budeme bojovať za väčšie platy,“ uzavrel.
 
Celý článok tu.